Naujienos

Sveikesnis maistas – geresnis gyvenimas

VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra („Litfood“) rugsėjo pabaigoje Zyplių dvare (Šakių r.) organizavo baigiamąją renginių ciklo „Sveikesnis maistas – geresnis gyvenimas“ konferenciją. Jos metu gerosios praktikos pavyzdžiais, kaip panaudoja Lietuvos kaimo plėtros programos lėšas, sukuriant išliekamąją vertę turinčius projektus, dalinosi bendruomenės, ūkininkai ir verslo žmonės iš Šakių, Varėnos, Zarasų, Klaipėdos bei Kėdainių rajonų. Taip pat aptarta Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos įgyvendinimas, patirtis bei galimybės.

KPP patirtis ir galimybės

Apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) įgyvendinimą, patirtis bei galimybes kalbėjo Žemės ūkio ministerijos Trečiojo ES paramos skyriaus vedėja Jurgita Pugačiauskaitė-Butrimienė. Ji paminėjo, kad investicijoms į žemės ūkį, perdirbimą ir bendradarbiavimą buvo skirta paramos už 1 158,1 mln. eurų. „LEADER“ programai skirta paramos už 135,1 mln. eurų: įgyvendinamos 49 VVG vietos plėtros strategijos, sukurtos 635 darbo vietos ir kita.
 

Naujame 2023–2027 m. laikotarpyje BŽŪP keliami tikslai yra šie: skatinti, kad žemės ūkio sektorius būtų pažangus, atsparus bei įvairialypis ir užtikrintų apsirūpinimą maistu; remti aplinkos apsaugos bei klimato srities veiksmus; stiprinti kaimo vietovių socialinę ekonominę struktūrą ir kt.

Kaip įgyvendinami projektai pagal KPP patirtimi pasidalino Šakių krašto VVG pirmininkas Juozas Dainelis bei VPS viešųjų ryšių specialistė Rima Rauktienė.

„Aš daugiau noriu. Noriu, kad tie visi projektai turėtų išliekamąją vertę. Kad būtų skiriama parama ūkininkams, tiems žmonėms, kurie sukuria pridėtinę vertę“, – kalbėjo Šakių krašto VVG pirmininkas. 

Gerieji KPP praktikos pavyzdžiai

Šakių rajono Kidulių jaunimo ekologiniam klubui „Šerenta“ pristatė vykdomą projektą kuomet iš vaistinių augalų gaminamos ne tik arbatos, bet ir išgaunami eteriniai aliejai. Projekto metu išmokta pažinti augalus bei juos panaudoti. Dabar klubo planuose patiems auginti augalus ir iš savų augalų vystyti verslą.

„Išvykos svetur praturtino žmones žiniomis apie vaistinius (aromatinius) augalus ir jų vartojimą sveikai gyvensenai. Projekto kulminacija – Kidulių dvaro kvapas. Dalyviai sukūrė keliolika skirtingų kvapo versijų, galiausiai buvo išrinktas vienas,“ – kaip sekėsi įgyvendinti projektą, pasidalino klubo vadovė Inga Navlickienė. Pasak moters, dalyviams buvo skiepijama, kad išmokus ateityje žoleles augins ir derlių nuims patys. Klubo planuose – džiovyklos įrengimas.

Voniškių kaimo bendruomenės centro moterys teikia dienos pietų paslaugą net trijų žemės ūkio bendrovių Šakių rajone darbuotojams, taip pat rajono gyventojai aptarnaujami švenčių, renginių metu. 
„Visos mėgstam gaminti maistą, tad nutarėm įkurti bendruomenės virtuvėlę. Iš pradžių susiremontavome bendruomenės patalpas, kuriose įrengta virtuvė. Įsigijome visą virtuvinę įrangą, –  apie projekto įgyvendinimo eigą pasakojo bendruomenės pirmininkė Gitana Kuncaitienė. – Įsirengėm ir lauko terasą, kurioje galima prisėst ir suvalgyt pietus“.

Moterys taip pat gamina sūrius, kepa duoną, šakočius, meduolinius grybukus, kuriais prekiaujame Šakių rajone vykstančiose šventėse. Pasak G.Kuncaitienės, šiuo metu trūksta tik automobilio, kuris turi netrukus bus atgabentas iš Estijos. 

Ūkininkai Aida ir Valdas Juškai iš Giedručių pasakojo, kad pabėgę iš Šakių į priemiestį, ėmėsi auginti daržoves, daugiausiai kopūstus. Iš pradžių užaugintą produkciją tiekė mokykloms ir darželiams. Įgyvendinę projektą ,,Juškų raugyklėlės verslo modernizacija“ rekonstravo pastatą, įsigijo įrenginius – automatizuotą gamybos liniją. 

Šiuo metu pagrindinis Juškų „Raugyklėlės“ asortimentas – rauginti kopūstai, raugintos morkos, virtų burokėlių ir raugintų kopūstų salotos, rauginti agurkai, raugintų kopūstų sultys.
„Vyro arkliukas – kopūstų, mano – agurkų rauginimas. Po sėkmingai įgyvendinto projekto, kyla ir daugiau minčių ateičiai. Planuojam dar vieną projektą vykdyti“, – optimizmo neslėpė A. Juškienė.

Lekėčiuose gyvenantis verslininkas Dainius Venckūnas įgyvendino projektą ,,Inovatyvių sveikatingumo paslaugų komplekso sukūrimas poilsiavietėje „Paliekys“.

„Mūsų krašte pasigedau tikros lietuviškos pirties, gero kokybiško poilsio šeimai. Nusprendžiau tai sukurti Lekėčiuose. Parama buvo postūmis, o investavus savo pinigus, pradėti rimtesni statybos darbai. Šiuo metu jau pastatytas pirties pastatas, poilsio namelis, lieptas, pavėsinė. Visi produktai naudojami sveikatingumo centre bus tiekiami vietos gamintojų“, – mintimis dalijosi D. Venckūnas. – Lekėčiuose trūksta ir maitinimo įstaigos, tad visko gali būti, kad centro paslaugos išsiplės“.

Verslumo skatinimo ir tautinio paveldo skyriaus specialistė Vaiva Petrauskienė pasidalino filmuota medžiaga iš sėkmingai įgyvendinamų projektų Kėdainių, Klaipėdos, Zarasų ir Varėnos rajonuose.

Antroji konferencijos dalis - improvizuotas sveikų patiekalų konkursas „Sveikesnis maistas – geresnis gyvenimas“, kuriuos pristatė patys dalyviai, o „Kuchmistrų“ šefas po degustacijos padėjo išrinkti sveikiausius ir skaniausius.

Projekto „Kaimo gyventojų socialinė įtrauktis, skurdo mažinimas ir ekonominė plėtra  organizuojant trumpąsias maisto tiekimo grandines (Sveikesnis maistas – geresnis gyvenimas)“ eigoje buvo surengti keturi seminarai su išvykomis į sėkmingai įgyvendintus ir veikiančius projektus. Seminarai surengti Varėnoje 2020 m. vasario pabaigoje, Zarasuose – kovo pradžioje, o po karantino spalį – Klaipėdos rajone ir dar po metų – 2021m. birželio 15d. – Krakėse, Kėdainių r. Renginiuose diskutuota ir pasidalyta patirtimi vystant socialinį verslą, pristatyti sėkmingai veikiantys vietos bendradarbiavimo, trumpųjų maisto tiekimo grandinių pavyzdžiai.

Projektas finansuojamas Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Techninė pagalba“ veiklos srities „Lietuvos kaimo tinklas“ lėšomis.
 

  

  Prenumeruoti naujienas

Kontaktai

VšĮ  Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra
Direktorius Šarūnas Celiešius
Registruota buveinė juridinių asmenų registre:
L. Stuokos-Gucevičiaus g. 9-12, LT-01122 Vilnius
Tel. +370 52 649035

Buveinė:
L. Stuokos-Gucevičiaus g. 9-12, LT-01122 Vilnius
Tel. +370 52 649035
El. paštas info@litfood.lt
Įmonės kodas 304894892
PVM mokėtojo kodas LT100011866612
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Darbo laikas:
I – IV: 8:00 – 17:00
      V: 8:00 – 15:45
VI – VII: Nedirbame
X